Artefacte restaurate în cadrul proiectului

Expoziția interactivă din cadrul proiectului „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”, realizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și organizația norvegiană NUDA AS, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA are expuse obiecte liturgice, din lemn, pictate, care au fost supuse unui amplu proces de conservare și restaurare, demonstrând încă o dată, dacă mai era cazul, profesionalismul și dedicația expertului restaurator lemn policrom Ioan Butnariu, din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Fiecare obiect liturgic expus este unic în felul lui, acesta fiind și cazul crucii pictate, din lemn, cu numărul de inventar B.9189, care pentru a putea fi expusă a fost necesar să treacă prin operațiuni de restaurare minuțioase, discrete, echilibrate, și cât mai puțin vizibile (foto 1-2, foto 17-18 – crucea înainte și după restaurare).

Crucea de lemn, pictată cu tempera, cu dimensiuni de 32 cm x 20 cm, este databilă în secolul XX. Compoziția simetrică pe verticală și orizontală prezintă un decor geometric: triunghiuri și pătrate, realizate din linii șerpuite și drepte, de diferite culori: galben, roșu brun, prezente pe ambele fețe, simetric.

La bază, crucea prezintă un mâner poligonal, atașat de corp printr-o sferă poligonală. Atât fațetele mânerului, cât și ale sferei sunt pictate în culorile roșu și albastru, dispuse alternativ.

Operațiunile de restaurare efectuate au fost urmatoarele:

  • demontarea ansamblului prin extragerea cuielor metelice neconstitutive (foto 3-4)
  • curățirea mecanică a zonelor de îmbinare (foto 5)
  • curățirea depunerilor aderente ale peliculei de culoare (foto 6) 
  • chituirea lacunelor (foto 7, 8, 9)
  • refacerea și încleierea elementelor constitutive folosind o soluție de clei de oase (foto 10, 11, 12, 13)
  • intergrarea cromatică selectivă a zonelor lacunare prin intermediul culorilor de apă (foto 14, 15, 16). 

Urmând pașii inițiali realizați în confecționarea crucii, folosind tehnici asemănătoare în prelucrarea suprafețelor și în aplicarea finisajelor, folosind materiale identice, obiectul restaurat de către Ioan Butnariu – expert restaurator lemn poliicrom, a primit o haină nouă, dar fără modificarea caracteristicilor originale.

Talentul, răbdarea și încrederea că vei reuși să faci ce ți-ai propus, abilități necesare oricărui restaurator au fost transferate cu succes de către Ioan Butnariu asupra crucii (B.9189), ce poate fi apreciată de către vizitatori în cadrul expoziției interactive găzduite de muzeu, alături de celelalte obiecte restaurate de echipa Laboratorului de conservare-restaurare al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Theme: Overlay by Kaira