Artefacte restaurate în cadrul proiectului: Cruce pictată pe lemn

Prezentarea artefactelor expuse în cadrul proiectului ”Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arthitectură din secolul al XVIII-la prin intermediul realității virtuale”, proiect realizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația norvegiană NUDA AS, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, continuă cu o cruce pictată din lemn.

Semnul crucii a fost folosit de multe popoare, cu mult timp înaintea apariției creștinismului. Conform Dicționarului explicativ al limbii române, crucea este un ”obiect format din două bucăți de lemn, de piatră, de metale prețioase etc., așezate perpendicular și simetric una peste alta și constituie simbolul credinței creștine”.

Ca element sacru, crucea este prezentă în toate momentele importante din viața unui om – naștere, căsătorie și moarte.

Motivul crucii, realizat într-o multitudine de variante plastico-decorative, din materiale și în tehnici foarte diverse, este întâlnit peste tot în satul tradițional românesc: în gospodărie, pe obiecte (pe costumul de sărbătoare, pe textilele de interior, pe obiectele de inventar gospodăresc etc.), la răspântii de drumuri, pe hotare etc., demonstrând credința țăranului român în forța protectoare, apotropaică a acestui simbol.

Din categoria obiectelor liturgice restaurate și prezente în cadrul expoziției, restaurarea crucii din lemn, pictat, cu numărul B.9198, a presupus o acțiune minuțioasă, de înaltă specializare realizată cu succes de Ioan Butnariu – expert restaurator lemn policrom, din cadrul Laboratorului de conservare-restaurare al M.E.T.(foto 1-2, foto 14-15 – crucea înainte și după restaurare).

Crucea din lemn, pictată, cu dimensiunile de 48,8 x 25 cm, este databilă ca fiind din secolul XX.

Compoziția simetrică pe verticală și orizontală prezintă, pe o parte, Botezul Domnului, iar, pe cealaltă parte, Răstignirea Domnului.

Pe partea cu Răstignirea, Hristos este reprezentat central încadrat de patru personajele pe trei laturi, iar pe a patra sunt reprezentate soarele și luna. Ansamblul scenei este înconjurat de o fașă roșie, iar la exterior crucea este încadrată de elemente decorative sculptate și traforate.

Botezul lui Hristos este reprezentat central, încadrat de trei personaje, iar Duhul Sfânt apare în chip de porumbel. Fașa roșie este prezentă și pe această parte. Ambele fațete prezintă sipet și elemente decorative în relief.

Operațiunile de restaurare efectuate au fost următoarele: 

  • demontarea ansamblului (foto 3)
  • curățirea mecanică a zonelor de îmbinare (foto 4)
  • refacerea îmbinărilor elementelor constitutive ale crucii (foto 5)
  • curățirea mecanică a depunerilor neaderente ale peliculei de culoare (foto 6)
  • curățirea umedă (foto 7)
  • refacerea elementelor lipsă (foto 8-9)
  • încleierea elementelor constitutive (foto 10)
  • chituirea lacunelor profunde (foto 11-12)

integrarea cromatică selectivă a lacunelor prin intermediul culorilor de apă (foto 13).

Theme: Overlay by Kaira