Conferință de promovare a proiectului

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj vă adresează invitația de a participa la conferința de promovare a proiectului Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

Evenimentul va avea loc joi, 19 noiembrie, în intervalul orar 16:00 – 17:00, online, prin platforma Zoom, și va fi accesibil prin următorul link:

Meeting ID: 479 018 3072
Passcode: 1Lpgxe

Conferința are drept scop prezentarea generală a proiectului și dezvăluirea primelor rezultate ale sale, precum și prezentarea parteneriatului dintre cele trei instituții: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și NUDA AS, organizație din Bergen, Norvegia.

Proiectul „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”  are obiectiv general digitizarea și expunerea prin intermediul realității virtuale a bisericii Cizer, aflată în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, secție în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, precum și prin digitizarea, restaurarea și conservarea în vederea expunerii a unui număr de 57 de bunuri culturale din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care au făcut parte din patrimoniul bisericii din Cizer și care sunt mai puțin cunoscute publicului larg. În cadrul proiectului va fi realizată o expoziție care va avea atât o componentă de etalare fizică a celor 57 de obiecte restaurate și conservate în vederea expunerii, cât și una de prezentare a bisericii Cizer în variantă digitală, ca urmare a procesului complex de scanare a monumentului și a bunurilor culturale asociate acestuia și de transpunere a lor în realitatea virtuală. Proiectul vizează, de asemenea, dezvoltarea profesională a unui număr de cel puțin 7 membri din echipa proiectului în domeniile restaurării și conservării patrimoniului, a tehnicilor de promovare și comunicare și a utilizării tehnicilor de lucru specifice realității virtuale.   

Pentru implementarea proiectului „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale, Muzeul Etnografic al Transilvaniei beneficiază de o finanțare nerambursabilă din Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, în valoare de 618.161,00 lei, echivalentul a 129.265,59 Euro. Proiectul, cu o perioadă de desfășurare de 24 de luni, se află deja într-a opta lună de implementare și are câteva rezultate demne de consemnat.

Informații suplimentare și confirmări de participare: tel. 0742130998, e-mail muzeul.transilvaniei.proiecte@gmail.com.  

Theme: Overlay by Kaira